Inspiration til pensionsovergangen

Hvis du søger efter viden om pension, er det ofte fokuseret på økonomi eller jura. Men den gode pensionsovergang handler i lige så høj grad om, hvordan du forbereder dig mentalt, hvordan du tackler det sammen med dine nærmeste, og hvordan du har det med at blive ældre. Faktisk viser et amerikansk studie, at en positiv tilgang til aldring forlænger dit liv med 7,5 år. Og et andet, at det allervigtigste du kan gøre for en god alderdom, er at dyrke dine sociale relationer.

Herunder er samlet noget af den formidling og viden om pensionsovergangen, som vi bruger på retreatet. Og bare rolig. Retreatet føles ikke som at blive sat til at læse alt det her. Du får den kondenserede version, som du kan spejle dig i og bruge til at reflektere over din egen pensionsovergang.

  • Kursusholder Aske Juul Lassen har skrevet bogen ’Livets tredje akt’ om, hvilken rolle pensionen spiller i dagens samfund, og om rummet mellem arbejde og pension. Bogen slutter med 10 bud på, hvordan du skaber dig en god pensionsovergang, som er blevet til podcasten ’Pensionens 10 bud’. Find den, hvor du normalt hører podcasts, eller her.

  • Den franske filosof Pascal Bruckner har skrevet en øjenåbnende bog om den nye generation af ældres rolle i verden i dag. ’A Brief Eternity’.

  • De lange liv, vi lever, burde få os til at overveje, hvordan vi har indrettet livsforløbet, og hvordan vi kunne omtænke det. Det har Lynda Gratton og Andrew Scott skrevet en tankevækkende bog om: ’The 100 year life’.

  • Den amerikanske entreprenør Marc Freedman har skabt underværker med sit engagement i seniorernes rolle i samfundet i USA. Nu har han kastet sig over vigtigheden af møder mellem generationerne i bogen ’How to live forever’.

  • En anden amerikansk entreprenør, Chip Conley, er i gang med at ændre vores måder at forstå aldring og midtlivet på fra sit eksil i Mexico. I den første del af livet er vi larven der forbruger. I den anden del er vi sommerfuglen der bestøver. Men derimellem er vi puppens udefinerbare, klistrede masse. Og deri ligger faktisk en masse potentiale. ’Learning to love midlife’.

  • Det er tungt, det er snørklet og det lugter af britisk akademia. Men det er samtidig virkelig god og øjenåbnende sociologi om, hvad det aldrende samfund er. Det er skrevet af min tidligere ph.d.-bi-vejleder og samarbejdspartner Tiago Moreira. ’Science, technology and the ageing society’.

  • Vi udvikler os hele livet. Det gør vores hjerner også. Bliv klogere på, hvad vi bliver bedre til med alderen gennem Henning Kirks ’Godt nyt om gamle hjerner’.